Blog

Asansör Renk Etiketleri

Blog

Çok katlı binaların hemen her yeri kaplamasıyla birlikte, asansörler de gündelik yaşam için vazgeçilmez bir hale gelmiştir. Asansörler, katlar arasında geçişi kolaylaştırmaktadır. Ancak diğer tüm teknik aletlerde olduğu gibi, asansörlerde de bakım ve onarım gereksinimleri ortaya çıkabilmektedir. Her asansör, yılda en az bir defa zorunlu olarak bakıma alınmak durumundadır. Asansör güvenliği ve kullanan kişilerin can sağlığı için bu durum yasal güvence altına alınmıştır. Asansör bakımlarının zamanında yapılmaması, değişim gerektiren parçalara rağmen kullanılmaya devam edilmesi, asansörü kullanan kişilerin çeşitli kazalar ile karşı karşıya kalmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple asansör renk etiketleri oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Bu noktada asansör kullanıcılarının bilgilendirilmesi de büyük öneme sahiptir. Bir kişi, asansörü kullanacağı zaman o asansörün ne denli güvenli olduğunu bilmelidir. Zira asansör kazalarında ölüm oranı oldukça yüksektir. Asansör kullanıcılarının bu yönde bilgilendirilebilmeleri için renk etiketlerinden yararlanılmaktadır. Mühendisler ya da uzman denetleme kuruluşları tarafından yapılan asansör denetimlerinde, asansörün mevcut durumunu belirten ve her biri farklı bir anlam taşıyan etiketler ile asansörler etiketlenmektedir. Bu renklerin anlamlarını bilmek, kullanılan asansörlerin güvenilirlik durumuna hakim olabilmek adına önemlidir.

Kırmızı Asansör Etiketi

Asansör renk etiketleri arasında en yüksek risk düzeyini ifade eden asansörler bu renk ile etiketlenmektedir. Kırmızı etiketli asansörlerin kullanımından kaçınmak hem can hem de mal sağlığı için oldukça önemlidir. Kırmızı etiket ile etiketlenen asansörlerin, bu tarihten itibaren 30 gün içerisinde bakıma alınması ve ilgili sorunların giderilmesi gerekmektedir. Kontrol ve sonrasındaki takip işlemleri uzman mühendisler tarafından yapılmaktadır. Kırmızı etiketin takılmasından sonra 30 gün içerisinde bakım ve onarım işlemlerini yapmayan binalarda, belediyeler tarafından asansörün mühürlenmesi yoluna gidilmektedir. Mührün belediyeden izinsiz şekilde bozulması durumunda da daha farklı cezalar uygulanmaktadır. Ayrıca kırmızı etiketin bina yöneticileri tarafından sökülmesi ve asansörün mevcut durumunun kullanıcılardan saklanması da suç teşkil etmektedir.

Sarı Asansör Etiketi

Sarı renkli etiketler de asansör renk etiketleri arasında yer almaktadır. Bu renkteki etiketler de yine uzman mühendis ve denetçiler tarafından yapılan incelemelerden sonra takılmaktadır. Kırmızı etiketler kadar olmasa da asansörün yüksek risk barındırdığını ifade etmektedir. Bu etikete sahip olan asansörlerin kullanımı da hem can hem de mal için risk teşkil etmektedir. Sarı etiket için bakım ve onarım yapılması için verilen mühlet 60 gündür. Bu süre zarfında asansörün bakım ve onarım gereksinimlerinin giderilmesi gerekmektedir. Aksi halde kırmızı etiket için geçerli olan süreçler burada da geçerli olmaktadır.

Mavi Asansör Etiketi

Mavi asansör renk etiketleri kırmızı ve sarı etiketlere kıyasla asansörün daha güvenli olduğunu belirtmek için kullanılmaktadır. Mavi etiket bulunan asansörlerin kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bu asansörlerin can ve mal için risk oluşturma potansiyelleri de oldukça düşüktür. Yine de mavi etiketler, bakım ve onarım gerektiren küçük noktaların olduğuna işaret etmektedir. Bu sorunların çok acil olmamasından dolayı, mavi etiketli asansörlerde verilen mühlet 12 aydır. Bu asansörlerin, 12 ay dolmadan önce ilgili durumu düzeltmeleri gerekmektedir.

Yeşil Asansör Etiketi

Asansör renk etiketleri arasında, yüksek güvenliği temsil eden renk yeşildir. Yeşil renkli etiket bulunan asansörlerin güvenlik açısından herhangi bir problemi yoktur. Uzman mühendisler ya da denetçiler tarafından yapılan denetimlerde, bu asansörlerde herhangi bir kusur bulunamadığını göstermektedir. Bu yüzden de yeşil etiketli asansörler, kullanım için en uygun asansörlerdir. Hangi alanda olursa olsun, yeşil renkli asansör güvenliği etiketi bulunan asansörler gönül rahatlığı ile kullanılmalıdır. Bu tür asansörler için yıllık rutin bakımların yapılması yeterlidir.

We take processes apart, rethink, rebuild, and deliver them back working smarter than ever before.